Yaşam

Tuğba Özay’dan ‘Kardeş Şehir’ teklifi

İSTANBUL (İGFA) –Türkiye’nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerini sarsan ve 11 ili yerle bir eden felaketin ardından çok sayıda ünlü isim yardım için afet bölgesine gitti.

Bunlardan biri de Tuğba Özay’dı. Öğretmen olan annesi His Özay ile 17 gün deprem bölgesinde kalan Özay’dan dikkat çeken bir teklif geldi.

Türkiye’nin her iline “Kardeş Şehir Projesi” öneren Tuğba Özay, “Her ilimize “Kardeş Şehir Projesi” geliştirelim! başlıklı bugünkü yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Fikrim her bir ilimiz için “Kardeş Şehir Projesi” geliştirmek. Ve bu projeyi çok hızlı bir şekilde hayata geçirelim. Yurt dışında nasıl kardeş şehirlerimiz varsa bizim de kendi ülkemiz için bu kardeş şehir projesini bir an önce hayata geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu sayede kaotik ortamdan kurtulacağız ve herkes asıl görevinin bilincinde olacak ve kiminle muhatap olacağını daha net bilecek.
Örneğin “Hatay ilimiz için iki kardeş şehir belirlenmeli. Sadece Hatay’a yardım için Ankara ve İstanbul’u atıyorum.
Mesela Adıyaman, Rize’ye, Malatya’ya, Trabzon’a, Maraş’a İstanbul’a kardeş şehir olsun. Çünkü şu anda ortam çok karışık. Askerlerimiz, derneklerimiz, STK’larımız ve gönüllülerimiz koordinasyon içinde çalışsın. Her şey her yere gidiyor ama kimin neyi nereye, kime gönderdiği belirsiz bir ortam var. Ancak kardeş şehir projesi yaparsak yardımların çok daha hızlı ve değerli olacağını düşünüyorum. Şu anda, dayanaklar azalmaya başlıyor. Bu durumda bu takviyeleri çoğaltabilir ve daha düzenli hale gelebiliriz. İnanın bu uzun bir süreç ve her baştan gelen kaotik sesler hepimizi yordu. Ancak depremzedelerden en çok yorulan vatandaşlarımızdır.
“Kardeş Şehir Projesi”ni başlatalım.

Bu mecrada edinilen bilgilere göre kayıt altına alınan ilk “Kardeş Şehir” uygulaması, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra İngiltere’nin Keighley ve Fransa’nın Poix-du Nord şehirlerinin ortasında 1920 yılında imzalanmıştır. , ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ülkelerin ortasında uygulandı. Kent projesi, coğrafi olarak birbirinden uzak yerleşim birimlerinin kültürel ve ticari alışveriş amacıyla birleştirilmesi olarak tanımlanmaktadır.

Hatırlanacağı üzere 2000’li yıllarda şehirlerin ortasında ülkeler arası stratejik ticari ilişkiler oluşturmak için şehir eşleştirme uygulaması giderek daha fazla kullanılmaya başlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu