Dolar, euro ve altın bugünkü verilerden etkilenebilir: Yükseliyor mu, düşüyor mu?
Dün Merkez Bankası politika faiziFaiz oranını 250 baz puan artırarak %45’e çıkardı ve bunun mevcut sıkılaştırma döngüsündeki son faiz artışı olduğunu metinde belirtti.
Sıkı para politikasının devam edebileceği ve gerekli görülmesi halinde sıkılaştırılabileceği algısıyla, makro ihtiyati tedbir ve sterilizasyon araçlarının çeşitliliği artırılarak sıkı para politikasının sıkılaştırılmaya devam edileceğini açıkladı.
ABD geçen yılın son çeyreğini güçlü tüketim harcamalarının etkisiyle beklentilerin üzerinde tamamladı. büyüme Yıl genelinde yüzde 3,3 ve yüzde 2,5 oldu. Bu bilgilerle resesyon endişelerinin ve beklentilerin ertelendiğini söyleyebiliriz. ABD Hazine Bakanı Janet YellenABC News’e bu yıl ABD ekonomisinde resesyon beklemediğini söyledi. “2024 yılının ekonomi açısından çok iyi bir yıl olacağını düşünüyorum.”söz konusu.
ECB dün üçüncü toplantısını gerçekleştirdi politika faizi Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde faiz oranını değiştirmezken, faiz kararı sonrasında yaptığı açıklamada, faiz indirimlerinin yaz aylarında başlayabileceği yönündeki önceki açıklamasının arkasında olduğunu söyledi. Piyasalar bu açıklamayı daha erken bir indirim olasılığı olarak yorumladı. Açıklamaların ardından yatırımcılar, Nisan ayında faiz indirimi olasılığını %90 olarak fiyatlayarak, tüm yıl için tahmin ettikleri toplam indirim tutarını 130 baz puandan 141 baz puana çıkardı.
Dolar/TL
Dün TCMB PPK toplantısında yapılan 250 baz puanlık faiz artışına rağmen döviz kurundaki yükselişin sınırlı kaldığını görüyoruz. Merkez Bankası’nın faiz artışlarına ara vereceğini açıklaması önümüzdeki dönemde döviz kurundaki yükselişin devam etmesine neden olacak. Bugün ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyona göre izlenecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde döviz kurunun 30,20 TL seviyesinin altına düşmesi durumunda ilk baz olarak 30,10 TL karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin altındaki fiyatlamalarda 30,00 TL ve 29,90 TL diğer destek alanları olarak takip edilebilir. 30,20 TL, 30,30 TL ve üzeri yükselişin devamında haftalık direnç bölgeleri olarak 30,35 TL ve 30,40 TL seviyeleri gözlemlenebilir.
Avro/TL
Son iki haftadır yatay fiyatlamanın çapraz olarak devam ettiğini söyleyebiliriz. Türk lirasındaki değer kayıpları kalıcı olsa da paritedeki dar bant fiyatlamalar etkisini sürdürüyor. Bugün her iki bölgeden gelen zayıf bilgi akışıyla birlikte 33,00 TL civarında yatay fiyatlamanın devam etmesi beklenebilir. Teknik olarak değerlendirdiğimizde ilk direnç noktası olarak 33,00 TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin üzerindeki fiyatlamalarda diğer direnç seviyeleri olarak 33,10 TL ve 33,20 TL bölgeleri öne çıkıyor. Para çekme işlemlerinde ise ilk baz puan olarak 32,85 TL manevi takviye seviyesi takip edilebiliyor. Bu seviyenin altında fiyatlama açısından diğer destek alanları olarak 32,80 TL ve 32,65 TL öne çıkıyor.
Avro dolar
Dün ECB rastgele faiz değiştirmezken, çok net olmasa da uygun ekonomik dönem gelirse faizlerin indirilebileceği algısıyla paritede geri çekilme yaşandı. Bugün ABD’de dün açıklanan beklentilerin üzerinde büyüme verilerinin ardından enflasyonun göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları takip edilecek. Teknik açıdan çekilme durumunda 1,0830 noktası ve bu seviyenin altındaki 1,0800 bölgesi yakın destek seviyeleri olarak görülebilir. Bu destek noktalarının altında 1,0780 yakından izlenecek. Yükselişlerin devamında ise 1,0850 ana direnç noktası, manevi bir direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı doğru aşılması halinde 1,0870 ve 1,0900 üzeri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
Sterlin/Dolar
ABD’den dün açıklanan 4. çeyrek büyüme verileri beklentilerin üzerinde gelirken, parite üzerinde piyasada güçlü ABD doları baskısının devam ettiğini söyleyebiliriz. Bugün İngiltere’de, ABD’de veri akışı zayıf kişisel tüketim harcamaları takip edilecek. 1,27 üzerinde tutunmaya devam eden pariteyi teknik olarak değerlendirdiğimizde 1,2680’in üzerinde yeni yükselişler için kalıcı fiyatlama yapılması gerekiyor. İlk direnç noktasının 1,2730 ve üzeri olduğu fiyatlamalarda sırasıyla 1,2750 ve 1,2770 direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Para çekme işlemleri sırasında 1.2700 destek seviyesi takip edilecek. Bu seviyenin altında genel olarak 1.2680 manevi destek seviyesi ve sonrasında 1.2650 bölgesi takviye seviyesi olarak gözlemlenebilir.
Ons Altın
Dün açıklanan ABD büyüme verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından tahvil faizlerinde ve dolar endeksinde yüksek volatilite yaşamadık. Bu nedenle bugün açıklanacak kişisel tüketim harcamaları verilerinde de 2020 dolar civarında fiyatlamaların devam edeceğini düşünüyoruz. Teknik olarak ilk destek noktası 2020 doları olurken, bu seviyenin altında 2010 ve 2000 dolar diğer destek alanları olarak karşımıza çıkıyor. Artışlar 2020 dolar seviyesinin üzerinde devam ederse 2030 dolar ve 2045 dolar seviyelerini direnç bölgeleri olarak takip edeceğiz.
Gram Altın
Genel olarak piyasalarda yaşanan yatay fiyatlama Türk Lirası ve ons altında da yaşanıyor. Bu nedenle garam altının belli bir fiyat aralığında sıkıştığını görüyoruz. ABD verileri bugün değerli olabilir ancak bilgi akışının fiyatlandırmaya etkisinin sınırlı olacağını düşünüyoruz. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 1975 TL iken, bu seviyenin üzerinde direnç bölgeleri olarak 1980 TL ve 1985 TL seviyeleri takip edilebilir. Para çekme durumunda ilk baz olarak 1960 TL puanı takip edilebilir. Bu fiyatlama altında diğer destek alanları olarak 1955 TL ve 1945 TL seviyeleri izlenecek.
Bu haber ilk olarak Ekonomi Dünyası internet sitesinde yayımlandı.